Thursday, December 25, 2014

First Segmen: #TeamFollowBack & Blogwalking




Segmen Klik Button Follow By Syahirah Valiant


Segmen ni simple je utk tambah rakan2 blogger!
 click untuk join! ^.^v


Segmen Jom Kenal Blogger Baru Bro HH

Segmen Jom Kenal Blogger Baru

Tuesday, December 16, 2014

Jom Blogwalking Kaw-Kaw Bersama Cik Iman



Segmen dr blog c.iman~ Slmt berblogwalking kaw-kaw yer kawan2 ^.^v

Tag
cik belbel
LilSis Hana
parihh

GiveAway Frm Licha


Hadiah yang ditawarkan ialah berupa wang ringgit sebanyak RM 120 ringgit untuk  6 orang pemenang, hadiah misteri dan review blog dari penganjur. Menarik bukan?

Join jgn tak join ^.^ click banner di atas!

Saturday, December 13, 2014

Designer Item Dalam Hiasan Dalaman (part 2)

Last entri dy da terang kan penggunaan designer item dan kelebihan designer item bagi penyeri ruang. (check out last entry sini) ok this time dy nk kenalkan pulak korang dengan designer chair (dining etc.. yg entri lepas lounge chair tau!)


Panton Chair


Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015



Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015 kini bermula. Penyertaan dibuka mulai hari ini sehingga 30 Disember 2014.

Klik link dibawah banner untuk join! Jom semua, kita join :)

Iniblogke 600 Bloglist


Bersegmen lagi ^.^ join jgn xjoin! Click banner diatas

Tuesday, December 9, 2014

Segmen BW by Fadzlina

Seperti yang dah di tag LilSis Hana, am here join this cute segmen \^.^/



Jalan2 blogwalking menambah ukhuwah and friends!

Monday, December 8, 2014

Cara terpantas untuk Menggunakan Tools Google SketchUp 8 ( Bahagian 2)

Cara terpantas untuk Menggunakan Tools Google SketchUp 8 

( Bahagian 2)


      Assalamualaikum. Hohoho.... 
      Mari kita teruskan pembelajaran, tips dan trick mengunakan sketchup.

Rujuk kad dibawah









Thursday, December 4, 2014

Wednesday, December 3, 2014

D-I-Y Pendant Light 1#

Lama dah try buat lampu ni just saje teringat nak letak dalam blog! TADAA... D-I-Y PENDANT LIGHT.




Blogwalking Dalam Taman Sakura



Sambil2 blogwalking jumpa page yang kiut miut ni. So, why not join event sama.Lebih kurang mesej berangkai la nih ye? hehe  -dy

Saturday, November 29, 2014

Cat Emulsi Ruang Dalaman Rumah (Part 2)

Ok, nak cat bilik or sesuatu ruang slalunya yang penting kita kena setup kan feature wall.
Apa tu feature wall? boleh tnya mr.Google. =P secara ringkasnya kira dinding yang nak di 'highlight' atau titik tumpu sesebuah ruang. Kenapa penting? Supaya dinding korang xde la nmpk flat je dan lebih berdimensi.



Contoh gambar ruang ber'feature wall'

Thursday, November 6, 2014

Wednesday, November 5, 2014

Cat Emulsi Ruang Dalaman Rumah (Part 1)

First thing yang paling dy kalut skali adalah CAT RUMAH. mungkin ade sesetengah tu kate xpenting la cat, sedangkan skrg pun da ade cat dah. Bazir duit la wat ever. Dah tau da klu da start msuk barang nanti KOMFIRM malas da nk cat baru ke apa. (Da pnah pujuk aspark cat bilik dy dulu tp sbb brg bnyk sampai sudah xcat jugak huhu.. T.T) Mmg la nmpk ok cat skrg tp da comot2 dgn cop kaki di dinding dan nmpak kusamm je..

Monday, November 3, 2014

Jawatan Kosong (KL Branch)

urgent INTERIOR DESIGNER wanted!
Paduka Jaya Enterprise
Location : Bandar Mahkota Cheras (Branch)

Requirements:
• Knowledge of Interior/Landscape/Architecture
• Minimum Diploma/Degree in Interior Design or equivalent
• 1 – 3 years of relevant working experienceS
• Required skills: AutoCad, Adobe Photoshop, Sketchup,Vray renderer,
• Languages: English, Bahasa Malaysia
• Possessed own transport
• Willing to travel
• active, strong and highly committed

email resume and sample works(portfolio) to padukajaya@yahoo.com.my

Contact no : 04 976 4088 (Office)

Sesi Mengemas Rumah Baru dan Layout Plan

Excitednya nak masuk rumah baru.. hehe tapi patah pinggang juga mengemas 2 hari berturut.. Harta 'khazanah' pun bertimbun2.. Ada yang boleh pkai blk tu sikit2 Alhamdulillah.. Yang penting nk mula dr KOSONG KOSONG. planning nk msok dlm tahun dpn.. nk mula siapkan sikit2. Tp tgklah nnt... excited tu da membuak2.. =P


Igt lagi tak post lepas rumah horror yg kmi g tgk tu..Ni dia time kemas2.. aspark yg bnyk sental2 kulapok2 yang dah berzaman tu. Tikar2 getah semua buang.. hurm dy xske tikar getah xnmpk modern haha. Lantai Cement rendered i likee! Seb baik bkn tile bunga2 ke hapa.. Katanya semua brg da xpkai, so kmi buang la semua harta karun orang2 lama..


Sunday, October 26, 2014

Rumah oh rumah

Mahainye la rumah skrg.. nak nak area Perlis ni.. xbnyk option sgt plk tu.. mau kna jumpa lombong emas dlu bru bley bli kot.. >.< ada angan2 nk buat rmh sendiri tp tu la bnyk halangannya.. nanti la ek dy story sket pe yang dah rncang tp xmnjadi sbb kekangan duit etc.

Baru2 ni ktorang decide nk cri rumah sewa je la dulu.. kira for starting ni tu yang termampu. Ade officemate ktorang (haah ktorang keje skali =D) offer rumah sbb dia n housemate dia nk kuar sbb semua da berumahtangga. Mula tu dy mcm tak berminat je la sbb dia tunjuk gambar macam omaigod urmm xde yang lagi better ke kan. (Faham2 la.. :P) ok xpe la postpone dlu la nnt pulak fikirkan. Cari punya cari baqhang penat round2 perlis naek motor2taya smpai kematu  juboo xde plk jmpa yang ok.. huhuhu ok fine. Next cuba pujuk ayah aku kot dia bg duk rumah sewa dia di Kangar.. Tp ade penyewa family so ayah kata kesian plk nk suh kuar.. T.T

Rumah sewa mostly tgk mesti range RM500-800 even klu teres or rumah kampung! Whatttt?! Baek dy bli je terus bayar bulan2 pun lebih kurang tu. Sini ade ke broker rumah mcm KL tu bley dpt murah2. Klu ade pon xmmpu bayor huhu.. Ok la da lepas bbrp bln duk survey rumah still juga dgn result hampeh.. Rate tinggi coz penyewa suka bagi student sewa per head lg untong.. bley makan smpai ribu2 kot 1 rumah bayangkan la klu 8orang x RM150 = RM1200. Hmm..

Lastly officemate dy tu tnye la blk ktorang nk amek tak rumah tu klu tak org len nak.. Adeh ye ke? Ok tgk rumah dlu lah.. (Dalam hati mcm da xde option je..) Nii dia naa episode tgk rumah.


Depan Rumah

Saturday, October 25, 2014

Saturday Mooorning, Jump out of Bed~

Salam kenalan,

Nama sy Diyana or singkatan dy je la (Dee Wai kalau bunyii tu lagu ni..) Klu perasan blog ni akan ada 2 writer iaitu dy dan my hubs, aspark. Saje nk buat blog skali supaya lebih acktive la kan sbb ktorang ni bkn la selalu post kerap2 sgt but InsyaAllah bila terjebak ni kot2 buley buat dy addict dgn blogging. Mungkin korang akan rs dy ni lebih post more on daily routine or event in my life so sbb tu dy letak subtitle Mrs.'s Dairy. Coretan dari hati la konunnyaa... hehe.  

dy ni xdalah terer sgt bab2 blog ni. Noobs/Beginner la lg. So mungkin post2 akan meraban pelik he hape sori la noo.. =P dy ni seorang interior designer (ye ker? lol). So maybe posting dy lps ni akan more ke arah apa yang dy minat la, Hiasan Rumah, Landskap, Design, Game, Lagu Atau pape je lah ye xmo specific kang kata dy lari topik pulak. Bahasa campur campoq la no.. Utagha+Malay+Eng.. hehe xpaham habaq mai sepak laju2 (Buat ganas =D )

Lambat sgt aih tunggu aspark mangkit tidoq.. huhu bru nk plan g jalan2 tgk barang rumah ka harini... tu yang buleh dok post dlu ni.. layan lagu dlu la.. by scweet tiffany alvord.. checkout her channel kat utube bnyk cover best2 =)


-143107-

Monday, September 29, 2014

Cara terpantas untuk Menggunakan Tools Google SketchUp 8 ( Bahagian 1)

    Salah satu perkara terbaik mengenai Google SketchUp 8 ialah anda boleh menggunakannya untuk membuat 3-D model lebih cepat daripada program modeling lain. Anda benar-benar boleh mengubah kelajuan pada ciptaan anda dengan jalan pintas(Shortcut) berikut untuk menggunakan alat-alat SketchUp.


Quick reference Card